Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, sağ elin kenarına takılan kontrol edilebilir bir protez olan “6. Parmağı” geliştirdiler.
Tek elimizle bütün işlerimizi yapmak mümkün hale geliyor. İlerleyen teknoloji ile birlikte geliştirilen 6. parmak, sağ elimizin işlevini iyileştirmeye yarıyor. Cihaz, bir kişinin eline ek bir parmak ekleyerek elin işlevselliğini artırmayı hedefliyor. Robotik ve giyilebilir teknoloji alanında gerçekleştirilen bu cihaz, hangi kolaylıkları sunacak. İşte detaylar…
Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, sağ elin kenarına takılan kontrol edilebilir bir protez olan “6. Parmağı” geliştirdiler.
Bu cihazın, kullanıcıların yalnızca tek ellerini kullanarak nesneleri bir yerden almasına, içecek şişelerinin kapaklarını açmasına, kahve bardağını elde tutarken şekerini karıştırmaya ve daha birçok işlemi gerçekleştirmesine olanak tanıdığı ve ‘insan motor becerilerini mevcut biyolojik sınırlamaların ötesine taşıma potansiyeli’ taşıdığı ifade edildi.
Bu çalışma, Cambridge Üniversitesi MRC Biliş ve Beyin Bilimleri Birimi’ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirildi ve Science Robotics dergisinde yayımlandı.
Çalışmanın yazarı, Lucy Dowdall “Günlük hayatımız zaten giyilebilir teknolojiler tarafından tüketiliyor ve şimdi giderek daha fazla sayıda özel güçlendirme teknolojisinin geliştirildiğini görüyoruz” dedi.
AVANTAJLARI NE OLACAK?
Kullanıcının el becerilerini artırır.
Rehabilitasyon sürecini hızlandırır ve iyileştirir.
Endüstriyel uygulamalarda verimliliği artırır.
Kişinin yaşamını daha kolay hale getirir.
-T24