- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDSmithsonian müzesi, Anma Günü'nde yerli ABD askerlerini onurlandırdı

Smithsonian müzesi, Anma Günü’nde yerli ABD askerlerini onurlandırdı

- Advertisement -spot_img

Her Anma Günü’nde Washington, ABD’nin dört bir yanındaki şehirler gibi, ülkelerine hizmet ederken ölen ordu mensuplarını onurlandırmak için sokaklarda bir geçit töreni, Arlington Ulusal Mezarlığı’nda bir tören ve şehirde dolaşan motosikletler gibi etkinlikler sunuyor. Yaygın olarak bilinen bu etkinliklerin yanı sıra, Mayıs ayının geçen Pazartesi günü kutlanan Anma Günü için başka hizmetler de var. Bu etkinliklerden biri yerli hizmet üyelerini onurlandıracak.

Savunma Bakanlığı’na göre ilk ulusal tören 30 Mayıs 1868’de Arlington Ulusal Töreni’nde yapıldı. Daha sonra Süsleme Günü olarak anılan bu törende askerlerin mezarlarına çiçekler bırakıldı. Tatil daha sonra Anma Günü oldu. Artık şehir veya ilçe geçit törenlerinden Washington’da olanlar gibi daha büyük ölçekli etkinliklere kadar ülke çapında kutlamalar yapılıyor.

Ancak geçmişte bazı askerler, özellikle de Yerli Amerikalılar anma töreninde gözden kaçırılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre yerli halk, ABD’nin son 200 yıl boyunca savaştığı tüm büyük çatışmalarda görev yaptı .

Bir ABD Ordusu Eski Muhafız askeri, 23 Mayıs 2024’te Arlington, Virginia’daki Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Anma Günü öncesinde, yıllık ‘Bayraklar’ etkinliği sırasında mezar taşına bir bayrak yerleştiriyor.

Bir ABD Ordusu Eski Muhafız askeri, 23 Mayıs 2024’te Arlington, Virginia’daki Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Anma Günü öncesinde, yıllık ‘Bayraklar’ etkinliği sırasında mezar taşına bir bayrak yerleştiriyor.



Smithsonian Ulusal Amerikan Kızılderili Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı bu Anma Günü etkinliği, özellikle ölen yerli askerleri onurlandırmayı amaçlıyor. Müze her yıl Anma Günü’nü ulusal Kızılderili Gazileri Anıtının alevinin yakılması gibi bir hizmetle anıyor.

“Anma Günü: Yerli Askerleri Onurlandırmak”ta bir film gösterimi, bir kitap konuşması ve bir kitap imza töreni yer alacak. Ziyaretçilerin ayrıca müze alanlarını ve hem askerleri anabilecekleri hem de sevdiklerini onurlandırabilecekleri Ulusal Kızılderili Gazileri Anıtı’nı keşfetmeleri teşvik ediliyor.

Etkinlik , Lawrence R. Hott’un yönettiği 2019 yapımı 56 dakikalık film “Savaşçı Geleneği” ile başlıyor. Ordudaki yerli halkın sıklıkla anlatılmayan öyküsünü araştırıyor ve bu askerlerin ABD hükümetiyle çalkantılı ilişkilerini inceliyor. Gösterim müzenin Rasmuson Tiyatrosu’nda yapılacak.

Müze ziyaretçileri daha sonra yazar Alexandra N. Harris ile Mark G. Hirsch ile birlikte yazılan “Neden Hizmet Ediyoruz: Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerindeki Yerli Amerikalılar” başlıklı tartışma için buluşabilirler . Ulusal Kızılderili Gazileri Anıtı’nı tamamlayan kitap, müze koleksiyonlarındaki nesnelerin fotoğraflarını, eskizlerini ve resimlerini içeren bir multimedya araştırmasıdır.

Kitap, “Yerli halkın çeşitliliğini ve deneyimlerinin karmaşıklığını onurlandıran çığır açan bir tarihi” anlatıyor. Bunu yaparken, Yerli hizmet üyelerine yaygın olarak uygulanan stereotiplere meydan okuyor ve katkıları Amerika’nın savaşlarını ve ülkenin tarihini şekillendiren kadın ve erkeklere saygı duruşunda bulunuyor.” Amerikan Kızılderili Ulusal Müzesi’nin web sitesine göre.

Harrison 2019’da bir sempozyumda kitap ve Amerikan Kızılderili Ulusal Müzesi’nin projeleri hakkında “Hindistan ülkesinde hâlâ güçlü bir duygu var ve konuştuğum gazilerin çoğunda ‘biz hâlâ buradayız’ diye beyan etme yönünde güçlü bir duygu var” dedi.

Anma Günü anma törenleri, Amerikan Kızılderilileri Ulusal Müzesi tarafından yaratılan ve devam eden daha büyük sergi Niçin Hizmet Ediyoruz’un küçük bir örneğidir. Amerikan Devrimi’nden bu yana hizmette olan yerli halkın geçmişine bakan proje, halkının topraklarını elinden alan ve kültürlerini bastıran bir hükümete hizmet eden bireylerin gerilimine değiniyor. Etkileşimli, çevrimiçi proje, bu askerlerin mirasını ve orduya katılma nedenlerini araştırıyor.

“Sadece bahsettiğim küçük toprak parçası ya da yakın ailem için savaşmadığımı öğrendim. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri’nde görev yapan Navajo Kod Konuşmacısı Samuel Tso, “Tüm Hint halkı, tüm ABD halkı için savaştığımı öğrendim” dedi.

Bu Anma Günü’nde, bilgilendirme etkinlikleriyle dolu bir öğleden sonra, plan, orduda hizmet etmiş ve bu süre içinde ölen yerli kişileri onurlandırmak için Neden Hizmet Ediyoruz projesinin misyonunu sürdürmektir.

Kaynak: VOA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz