ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars’ta 122 gram oksijen üretti. Bu miktarda oksijen bir insana 3, bir köpeğe 10 saat hayatta kalmak için yeterli solunumu sağlayabiliyor
Uzayda yaşam hayal olmaktan çıkabilir. Mars’ta bilimsel çalışmalar yürüten NASA keşif aracı Perseverance yaklaşık 122 gram solunabilir oksijen üretmeyi başardı. Söz konusu miktar, yetişkin bir insana 3 saate kadar, bir köpeğe ise yaklaşık 10 saat yetebiliyor.
Kızıl Gezegene’e ilk kez şubat 2021’de inen keşif aracı, iki yıl boyunca periyodik olarak karbondioksiti dönüştürerek oksijen üreten Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) cihazını kullanarak bu deneyi gerçekleştirdi. Mikro dalga fırın büyüklüğündeki Perseverance’ın söz konusu başarısıyla Mars’ta sürdürülebilir insan yaşamına doğru önemli bir adım atılmış oldu.
Tek başına oksijen üretilmesi yeterli değil. Kızıl Gezegen -62 derece olan ortalama sıcaklığıyla uzay giysisi giymeyen bir insanın donarak ölmesine sebep oluyor.
Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü (STMD) Teknoloji Uygulama Direktörü Trudy Kortes, “Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen’de daha fazla vakit geçirebileceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştık” dedi.
NASA’ya göre Mars’ta bol miktarda bulunan karbondioksit, ince atmosferinin yüzde 95’ini oluşturuyor. MOXIE cihazı 16 deney boyunca az miktarda karbondioksiti hızlandırarak karbondioksitten oksijen atomlarını ayırdı, saflık analizlerini yaptı ve bunları bir kapsül içinde güvenli şekilde depolamayı başardı. Arta kalan moleküller ise daha sonra karbon monoksit şeklinde uzaya yayıldı. Bilim insanları oksijen çıkarma cihazlarının sadece gelecekte kurulacak insan kolonilerinin nefes alması için değil, aynı zamanda roket yakıtı yapmak için de yararlı olacağını dile getiriyor.
Kaynak: Oksijen