Kıbrıs’ta binlerce kediyi öldüren salgına karşı insanlarda kullanılan Covid-19 tedavisi başladı
İlk kez ocak ayında Lefkoşa kentinde fark edilen salgın, dört ay içinde yayılarak Kıbrıs’ın son dönemde “ölü kediler adası” olarak adlandırılmasına neden oldu.
Kıbrıs’ta alarm verici boyutlara ulaşan ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen “kedigillerdeki koronavirüs salgınını” önlemek amacıyla insan tedavisi için depolanan Covid-19 ilaçlarının bir kısmını kullanıma açıldı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sağlık Bakanlığı’nın 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü verdiği izinle Covid-19 ilaçları adadaki veterinerlere dağıtılmaya başlandı.
İlk kez ocak ayında Lefkoşa kentinde fark edilen ve FCoV-23 virüsünün yol açtığı salgın, dört ay içinde yayılarak Kıbrıs’ın son dönemde “ölü kediler adası” olarak adlandırılmasına neden oldu.
Yaygın kedi nüfusuyla bilinen Kıbrıs adasında, efsaneye göre kediler ilk defa Roma İmparatoru Büyük Konstantin’in annesi Azize Helena tarafından, adadaki zehirli yılanlardan kurtulmak için Filistin ve Mısır’dan getirtilmişti.
“Ölü kediler adası”
Kedi Koruma ve Refah Toplumu (PAWS) adlı dernek, adada 300 bin ev ve sokak kedisinin kedi koronavirüsünün yol açtığı, kısaca FIP olarak bilinen”Kedilerin enfeksiyöz peritonitisi” adlı hastalık nedeniyle öldüğünü ileri sürdü.
Yerel veterinerler ise bu sayının abartılı olduğunu belirterek, 2023’ün ilk yarısındaki ölüm sayısını 8 bin civarında olarak açıkladı.
Ancak salgının ciddiyetini inkar etmeyen veterinerler Covid-19 için etkili molnupiravir adlı hapın kedilerde kullanımının onaylanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Veterinerler, uygun tedavinin uygulanması halinde hayvanların sağlığına kavuşabileceğini belirtti.
Başka Covid-19 ilaçlarının da etkili olduğunu ifade eden uzmanlar, diğer ilaçların çok daha pahalı olduğunun altını çizerek, tedavinin yaygın olabilmesi amacıyla izin için bu ilacın seçildiğini vurguladı.
40 kapsüllük bir kutu ilaç 100 Euro’ya satılıyor. Yetkililer ilk etapta 2 bin paketin kullanıma sunulacağı bilgisini verdi. İlaç veteriner reçetesiyle satın alınabiliyor.
Kedi Covid’i insanlara bulaşır mı?
Mutasyona uğramış kedi koronavirüsünün sebep olduğu FIP hastalığı, Covid-19 tedavisindeki ilaçlarla tedavi edilebilmesine rağmen, aslında Covid-19’a yol açan virüsle bağlantılı değil.
İlk defa 1960’larda keşfedilen virüs, hastalıklı kedilerin dışkılarıyla temas edilmesi halinde yayılıyor. FIP salgınları nadir görülüyor ve genellikle çok sayıda kedinin bir arada yaşadığı kedi barınaklarında ortaya çıkıyor. Hastalığa daha önce İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan ve Yunanistan’da rastlandı.
Kıbrıs’ta virüsün çok daha ölümcül bir mutasyonunun salgına yol açtığı sanılıyor. PCR testleri vaka sayısının geçen yıla kıyasla, 12 hafta içinde 20 kat arttığını gösteriyor. Uzmanlar, evcil hayvanları bile etkileyen virüsün olası mutasyonunu anlamak üzere araştırmalarını sürdürüyor.
Salgın sebebiyle, kedi seyahatlerinde karantina, kısıtlama ve geçici yasaklama tedbirlerinin artırılabileceği belirtiliyor.
Kaynak: euronews