Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekvator Ginesi’nde Marburg virüsü salgınına ilişkin endişe verici bir gelişme daha bildirdi. Son açıklamasına göre, laboratuvar testleri ile doğrulanan 6 yeni vaka daha tespit edildi ve toplam vaka sayısı 15’e ulaştı. DSÖ, salgının hızla yayıldığına ve ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğuna dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekvator Ginesi’nde Marburg virüsü vakalarının artışına dair yaptığı yazılı açıklamada, laboratuvarda doğrulanan vaka sayısının 15’e yükseldiğini, bu vakalardan 11’inin yaşamını yitirdiğini, bir vakanın akıbetinin ise bilinmediğini belirtti. Ülkedeki olası vaka sayısının ise 23’e çıktığı ve en çok etkilenen bölgenin Litoral ilindeki Bata olduğu ifade edildi.
DSÖ, Ekvator Ginesi Sağlık Bakanlığına destek olmak amacıyla farklı müdahale yöntemlerini güçlendirmeye devam etmektedir. 30 Mart’ta DSÖ, bu salgının halk sağlığı riskini ulusal düzeyde çok yüksek, alt bölgesel düzeyde yüksek, bölgesel düzeyde orta ve küresel düzeyde düşük olarak değerlendirmiş ve Ekvator Ginesi’ne yönelik uluslararası seyahat veya ticaret kısıtlamaları konusunda tavsiyelerde bulunmuştur.
Marburg virüsü, Ebola virüsüne yakın bir akraba olarak bilinmektedir ve ilk kez 1967 yılında Almanya’nın Marburg kentinde bir laboratuvarda tespit edilmiştir. Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg virüsü, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılmaktadır.
Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler aniden ortaya çıkmakta ve birçok hastada 7 günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişmektedir. Marburg virüsünün aşısı veya özel bir tedavisi bulunmamaktadır ve ölüm oranı yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişmektedir.
TEDAVİSİ VE AŞISI YOK
Marburg virüsünün belirtileri, ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı gibi başlangıç semptomları ile başlar ve ardından 5. gün civarında vücutta makülopapüler döküntüler ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ishal gibi semptomlar da görülebilir. Hastalık ilerledikçe sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, kanamalar ve organ yetmezliği gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Marburg Kanamalı Ateşi’nin klinik teşhisi zor olabilir, çünkü belirtileri diğer bulaşıcı hastalıklarla benzerlik gösterebilir. Hastalığın vaka ölüm oranı %23-90 arasında değişmektedir.
Tedavi konusunda henüz spesifik bir antiviral ilaç bulunmamaktadır. Marburg virüsüne karşı tedavi destekleyici bakımdır ve semptomları hafifletmeye yöneliktir. Koruyucu önlemler, enfekte kişilerle teması sınırlandırmak, enfekte materyallerden kaçınmak, uygun kişisel koruyucu ekipman kullanmak ve enfekte kişilere bakım veren sağlık çalışanlarının güvenli çalışma prosedürlerine uymaktır. Aşı da henüz bulunmamaktadır.
Haber: Aykırı