ABD’li bilim insanlarından nükleer füzyonun enerji kaynağı olarak kullanabildiği “tarihi bir keşfi” açıklaması bekleniyor.
Financial Times’ın haberine göre, “net enerji kazanımı” sağlayan ilk nükleer füzyon deneyinin Kaliforniya’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarındaki bilim insanları tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.
Buluş, 1950’lerden bu yana nükleer füzyon araştırmalarında dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Araştırma sonuçları hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, reaksiyonun son iki hafta içinde bir noktada ortaya konan enerjinin 1,2 katı kadar enerji ürettiğini söyledi.
Şimdiye kadar reaksiyon tarafından tüketilenden daha fazla enerji üretilememişti.
Resmi kaynaklar ön verilerle ilgili daha fazla yorum yapmayı reddetti; ancak ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm’un füzyon deneyinin sonuçlarını yarın basın toplantısıyla duyurması bekleniyor.
Enerjide ‘oyun değiştirici’ adım
Nükleer füzyonu diğer daha kirletici enerji kaynaklarına karşı uygulanabilir bir alternatif haline getirmek için büyük miktarlarda para harcanıyor.
Süreç, güneşe güç veren reaksiyondaki gibi iki atomun çok yüksek hızlarda birbirine çarptırılmasını ve ardından elektrik üretmek için bu enerjiden yararlanılmasını içeriyor.
Bu yöntemi savunanlar, karbon emisyonu ya da tehlikeli nükleer atık üretmeden milyonlarca eve enerji sağlayabileceğini savunuyor.
ABD Kongresi’nin Kaliforniya’dan üyesi Ted Lieu, hafta sonu gerçekleşen buluşun ardından paylaştığı Twitter mesajında “Eğer bu füzyon enerjisi buluşu doğruysa, dünya için ezber bozan bir gelişme olabilir” dedi.
Füzyondan üretilen enerjiyi şebekeye verilebilecek elektriğe dönüştürmek için gereken ekipman da henüz geliştirilmedi. Uzmanlar, teknolojinin ticari olarak kullanılabilir bir elektrik kaynağı olmasına daha en az 10 yıl olduğunu söylüyor.
Kaynak: euronews