- Advertisement -spot_img
Ana SayfaSAĞLIK-YAŞAMTıp Dünyası Bu Kanser Vakasını Konuşuyor!

Tıp Dünyası Bu Kanser Vakasını Konuşuyor!

- Advertisement -spot_img
36 yaşına kadar 12 defa kanser oldu! Sebebi tıp dünyasını şaşkına çevirdi

36 yaşına dek 12 ayrı kansere yakalanan kadının durumunu incelemeye başlayan doktorlar oldukça şaşırtan bir sonuca ulaştılar. Pek çok kez bu hastalığa yakalanan kadının özel durumunun kansere yatkınlık sağladığı ancak aynı zamanda da kadını kansere karşı koruduğu gün yüzüne çıktı. İşte tıp dünyasını şaşkına çeviren o vaka…

İspanya Ulusal Kanser Araştırma Merkezi öncülüğündeki uluslararası bir araştırma ekibi şu ana dek hiç görülmemiş bir vakayı incelemeye başladı.

Ekibin yürüttüğü çalışma çağımızın amansız hastalığı kanser için ‘erken teşhisin’ önünü açabilir.

36 YAŞINA KADAR 12 DEFA KANSERE YAKALANDI

Şimdilerde 30’lu yaşlarının sonunda olduğu belirtilen bir kadın 36 yaşına gelene kadar 12 kez kansere yakalandı.

12 farklı tümör ile mücadele eden kadının durumu doktorların ilgisini çekti ve kadının kansere neden bu kadar duyarlı olduğunu öğrenmek için biraz daha derine inmeye karar verdiler.

Science Advances dergisinde yayınlanan makalede söz konusu hastanın adı, nerede yaşadığı gibi bilgiler yer almadı ancak hastanın 5’i kötü huylu olmak üzere toplamda 12 farklı tümöre yakalandığı belirtildi.

İLK YAKALANDIĞINDA 2 YAŞINDAYDI

İlk olarak henüz 2 yaşındayken kansere yakalanan kadına 15 yaşında Rahim Ağzı Kanseri teşhisi kondu.

20 yaşında, tükürük bezindeki kanserli tümör ameliyatla alınan kadın, bir yıl sonra, yumuşak doku kanseri (Sarkom) nedeni ile bir ameliyat daha geçirdi.

Uzmanlar 20’li ve 30’lu yaşlarında da birkaç farklı kansere yakalanan kadının izni ile kan örneklerini aldı ve hücrenin içindeki genetik mutasyonları incelemek için tek hücreli DNA dizilimini kullandı.

TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ

Araştırmacılar sonuçları incelerken garip bir şey keşfettiler. Hasta onu kansere daha yatkın hale getiren türünün tek örneği bir genetik bir mutasyona sahipti.

Kadında yer alan bu mutasyon, hücre replikasyonu işlev bozukluğuna neden oluyor ve farklı sayıda kromozoma sahip hücreler oluşturuyordu. Kadının kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 30-40’ında anormal sayıda kromozom vardı.

ÖZEL DURUMU AYNI ZAMANDA HAYATTA KALMASININ DA ANAHTARI

Ancak genetik dengesizliğin neden olduğu kansere duyarlılığı aynı zamanda kadının hayatta kalmasının da cevabı gibi görünüyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SÜREKLİ ALARMDA

Araştırmacılar, söz konusu hastanın bağışıklık sisteminin sürekli alarmda olduğunu keşfetti. Kadının yüksek oranda uyarılmış bağışıklık sistemi, şimdiye kadar oluşan kanser hücrelerinin yok edilmesini destekledi.

Biyokimyacı Carolina Villarroya konuya ilişkin açıklamasında “Hastanın genetik kusuru aslında onu korudu. Bağışıklık sistemi sayesinde tüm kötü huylu tümörlerden kurtuldu” ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS VE YENİ TEDAVİLER İÇİN UMUT OLDU

Söz konusu hastanın 2014 yılından beri herhangi bir tümör geliştirmediği, sağlıklı ve normal bir hayat yaşadığı açıklanırken bilim insanları yaptıkları keşfin ‘erken kanser teşhisi’ni iyileştirmeye ve yeni tedaviler geliştirmeye yardımcı olacağını söylüyor.

-ahaber

.

.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz