Son aylarda ayçiçek yağı ve şekerdeki fiyat ve stok sıkıntılarının ardından şimdi de patates üretimi ile ilgili kriz çıktı. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye patates kanseri ile ilgili soru önergesi sundu. Kirişçi ise “Patates karantina etmenleri sebebiyle 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasını yaptı.
CHP’li Gürer soru önergesinde Kirişçi’ye şu soruları yöneltti: “Bir nev’i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır? Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır? Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?”
Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri uygulandığını hatırlattı. Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.
Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı. Ülkemiz genelinde son 5 yılda patates ve patates siğili konularında 1200 eğitim ve yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.
Bu açıklamaların ardından CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“İki yıl önce patates üretimi fazla olunca değer bulmadı. Yalnız Niğde’de en az 100 bin ton çürümesinden dolayı patates ekimi azaldı. Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl ise rekoltenin beş yüz bin tona geriledi. Bu yıl da yazlık patates ekiminde daralma devam etti.1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti. Girdi maliyetleri düşmezse, hastalık yaygınlaşması sürerse patates açığı artar ve ithal etmek zorunda kalınabilir. Bugünden önlemler alınmalıdır. hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünlerden patates içinde tehlike çanları çalmaktadır. Mevcut önlemler yanında daha çok ciddi tedbirler alınması şarttır”