- Advertisement -spot_img
Ana SayfaSAĞLIK-YAŞAMBugün Dünya Down Sendromlular günü! İşte bugünün anlam ve önemi...

Bugün Dünya Down Sendromlular günü! İşte bugünün anlam ve önemi…

- Advertisement -spot_img
Dünya Down Sendromlu günü her yıl birçok ülkede etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturmak ve bu sendroma sahip kişilerin toplumdan dışlanmasını engellemek amacıyla ortaya çıkmıştır.

BUGÜN DÜNYA DOWN SENDROMLULAR GÜNÜ!

İnsanlarda genetik düzensizliğin bir sonucu olarak bir adet fazladan kromozomun bulunması şeklinde tanımlanan bu özel günde dünyanın çeşitli günlerinde etkinlikler düzenleniyor. Bir hastalık olmadığı bilinen bu sendrom çeşidi kalıtsal da değildir.

DOWN SENDROMU NEDİR?

21 Mart Down Sendromu Günü toplumu bilinçlerdirmek için ilan edildi. Tüm dünyada 6 milyondan fazla Down sendromlu birey bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 70 bin Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. İnsan vücudunda bulunması gereken kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı 47’dir.

Down sendromu nedir, kaç kromozomludur? Bugün Dünya Down Sendromlular günü! İşte  bugünün anlam ve önemi... -

Bu bir hastalık değil, genetik farklılıktır. Down Sendromu hastalığının maalesef tedavisi mümkün değildir. Down Sendromu genetik bir farklılıktır. 35 yaşüstü hamileliklerde Down sendromlu bebek sahibi olma riski artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür.

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21 Mart Down Sendromu Günü toplumu bilinçlerdirmek için ilan edildi. Tüm dünyada 6 milyondan fazla Down sendromlu birey bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 70 bin Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. İnsan vücudunda bulunması gereken kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı 47’dir. Bu bir hastalık değil, genetik farklılıktır. Down Sendromu hastalığının maalesef tedavisi mümkün değildir. Down Sendromu genetik bir farklılıktır. 35 yaşüstü hamileliklerde Down sendromlu bebek sahibi olma riski artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür.

DÜNYA DOWN SENDROMLU GÜNÜ ANLAMI VE ÖNEMİ!

Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararıyla 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. Dünya genelinde down sendromluların huzur ve refahı için çalışmalar yapılıyor.

21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz