- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGÜNDEM"Oturan Boğa"nın torunu yeni DNA tekniğiyle tespit edildi

“Oturan Boğa”nın torunu yeni DNA tekniğiyle tespit edildi

- Advertisement -spot_img
Ünlü Amerikan kabilesi şefi “Oturan Boğa” lakaplı Tatanka Iyotake’nin saçı üzerinde yapılan 14 yıllık DNA tespit çalışması, şefin torununun bulunmasını sağladı.

Dünya çapında “Oturan Boğa” olarak bilinen ve 19’uncu yüzyılda ABD’nin yerli topraklarını ele geçirmesine karşı koyan Lakota Sioux kabilesinin şefi Tatanka Iyotake’nin saçından elde edilen DNA ile Ernie La Pointe’in ünlü şefin torununun oğlu olduğu doğrulandı.

Saç örneği bozulmuştu

Cambridge Üniversitesi’ndeki Lundbeck Vakfı GeoGenetics Merkezi’nin yöneticisi Eske Willerslev liderliğindeki bilim insanları, bu çalışmanın daha önce yapılamadığını çünkü “Oturan Boğa”nın günümüze kalan saç örneklerinin çok az ve bozulmuş olduğu için DNA elde etmek için yetersiz kaldığını belirtti.

Geliştirilen yeni bir yöntem sayesinde, 14 yıl boyunca saç örneği üzerinde çalışılması sonucu DNA doğrulaması için yeterli veri elde edildi.

Uzun zaman önce ölen kişilerin akrabaları bulunabilecek

Oturan Boğa’nın az miktardaki saç örneği daha önce ABD’nin başkenti Washington’da Smithsonian Enstitüsü’nde oda sıcaklığında saklanıyordu ve 2007 yılında ünlü şefin soyundan geldiğini açıklayan Ernie La Pointe’e verilmişti.

La Pointe, saç örneğinin büyük bir kısmını yerli ritüelinde yakmış ve bilim insanlarına DNA analizi için 4 cm’lik bir bölüm kalmıştı. Bilim insanlarının geliştirdikleri bu yeni yöntemle, uzun zaman önce ölmüş kişilerin yaşayan akrabaları tespit edilebilecek.

“Oturan Boğa” kimdir?

Oturan Boğa, 1876’da Little Bighorn Savaşı’nda ABD’li Yarbay George Custer’ın ordusunu 1500 yerliden oluşan orduyla yendikten sonra topraklarını vermek istemeyen yerli kabilelerin direniş simgesi haline geldi. Ünlü kabile şefi, 1890 yılında ABD hükümetine çalışan kişilerce vurularak öldürüldü.

Kaynak: DHA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img