- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGÜNDEMCinsel saldırıya uğrayan kadınlarda bunama ve felç riski daha yüksek

Cinsel saldırıya uğrayan kadınlarda bunama ve felç riski daha yüksek

- Advertisement -spot_img

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan yeni araştırma, cinsel saldırıya uğrayan kadınların bilişsel gerileme, bunama ve felç ile bağlantılı beyin hasarı geliştirme riskinin çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, “Cinsel saldırı beynimizde de vücudumuzda olduğu kadar ayak izlerini bırakıyor” diyor.

Amerika Menopoz Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan çalışmada, cinsel saldırının beden ve zihin üzerindeki uzun vadeli etkisine ilişkin yeni bulgulardan bahsedildi.

Araştırmaya öncülük edenlerden biri olan Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü profesörü Rebecca Thurston yaptığı açıklamada, “Çocuklukta veya yetişkinlik dönemindeki cinsel saldırının muhtemelen ileri dönemde izlerinin görüldüğünün artık çok net” olduğunu dile getirdi.

Önceki çalışmalarda depresyon, anksiyete ve uykusuzluk riskine değinilmişti

Thurston, 2018’de yürüttüğü bir araştırmada daha önce cinsel saldırıya uğradığını bildiren kadınların, cinsel travma öyküsü olmayan kadınlara göre depresyon yaşama olasılığının üç kat, anksiyete ve uykusuzluk yaşama olasılığının iki kat daha fazla olduğu belirlenmişti.

Ancak uzmanlar, Brain Imaging and Behavior dergisinde yakında yayınlanacak olan yeni çalışmada önceden kardiyovasküler hastalık, felç veya bunama geçirmemiş 145 orta yaştaki kadının beyin taramalarında beyaz cevher hiperintensiteleri belirtileri aradı.

Katılımcıların yüzde 68’i travma geçirmişti. Bunların yüzde 23’ü için bu travma cinsel saldırıydı.

Cinsel saldırıya uğrayanların beyninde beyaz cevher hiperintensiteleri daha fazla

MR’larda küçük beyaz noktalar olarak görünen beyaz cevher hiperintensiteleri, beyinde hasar bırakan kan akışındaki bozulmaların belirteçleri olarak görülüyor.

Thurston, “Beyin görüntülemeyi kullanarak, cinsel saldırı öyküsü olan kadınların beyinlerinde inme, bunama, bilişsel gerileme ve ölümle bağlantılı küçük damar hastalığının bir göstergesi olan beyaz cevher hiperintensitelerinin daha fazla olduğunu bulduk.” dedi.

“Cinsel saldırı beynimizde de vücudumuzda olduğu kadar izlerini bırakıyor”

“Cinsel saldırı aynı zamanda beynimizde de vücudumuzda olduğu kadar ayak izlerini bırakıyor” diyen Thurston, beyaz cevher hiperintensitelerindeki artışın “bu sübjektif sıkıntı semptomlarıyla açıklanmadığını” söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD’de her 3 kadından 1 yaşamı boyunca en az bir kez cinsel saldırıya maruz kalıyor.

Araştırmaya katılan uzmanlar ayrıca cinsel travma geçirmiş kadınların bu durumu doktorlarıyla paylaşmalarını, doktorların ise hastaları yaşlandıkça kardiyovasküler riskini dikkatle izlemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Kaynak: euronews / Melis Ozoglu  

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img