- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDKonuşamayan felçli hastalara yeni umut ışığı

Konuşamayan felçli hastalara yeni umut ışığı

- Advertisement -spot_img

Beyin sinyallerini çeviren uygulama sayesinde felçli bir kişi iletişim kurmayı başardı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) California San Francisco Üniversitesi Sinirbilim Enstitüsü, daha önce geçirdikleri hastalıklar yüzünden konuşamayan felçli hastaların yeniden iletişim kurmasına olanak sağlayacak bir implanta imza attı.

Beyin sinyallerini, metin haline getiren uygulama sayesinde felçli bir kişi ilk defa iletişim kurmayı başardı. Bu buluş kaza geçirmiş veya inme inmiş felçli hastaların dış dünya ile iletişim kurmaları için yeni bir umut oldu.

Şu anda hala deneme aşamasında olduğu belirtilen uygulama sayesinde geçirdiği felç nedeniyle yıllarca konuşamayan bir kişinin beyninden gelen elektrik uyarıları kelimelere döküldü ve felçli adamın 15 yıl sonra gelen ilk sözleri bilgisayara yansıtıldı. Araştırmacılar, beyinden ses yoluna giden sinyalleri yerleştirdikleri bir implantla bilgisayar ekranında kelimelere döktü.

“BRAVO-1” olarak adlandırılan çalışma sayesinde yeniden iletişim kurabilen 38 yaşındaki adam, 15 yıl önce beyni ile ses telleri arasındaki sinirsel bağlantıyı kesen bir beyin sapı felci geçirmişti.

Ağır felçli adam konuşmaya çalıştığında beyninin ürettiği elektriksel uyarıları deşifre eden teknoloji, yıllar süren sessizliği iletişime dönüştürdü. Mucizevi buluş hastanın yıllar süren sessizliğini ses tellerine gönderdiği sinyalleri çözerek bozdu.

Bundan önceki buluşlarda hasta ekrandaki kelimeleri seçiyordu. Bu teknoloji ile bir bilgisayar, beyin aktivitesinin kodunu çözerek ve cümleleri dakikada 15 kelimeden fazla bir oranda, yaklaşık yüzde 75’lik bir doğrulukla ekranda görüntüledi.

Toplamda 50 farklı kelimenin beyinde yarattığı aktivite gözlemlendi. İmplant sayesinde alınan sinyaller kısa bir süre içerisinde deşifre edildi ve kısa kelimeler kullanarak hasta derdini anlatabildi.

Her yıl binlerce insan felç, travma, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve serebral palsi gibi hastalıkların sonucu olarak bu dramı yaşıyor.

Kaynak: euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img