- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDÜNYAPfizer/BioNTech, üçüncü doz koronavirüs aşısı izni için ABD İlaç Dairesi'ne başvuracak

Pfizer/BioNTech, üçüncü doz koronavirüs aşısı izni için ABD İlaç Dairesi’ne başvuracak

- Advertisement -spot_img

ABD ilaç firması Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile ürettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuru yapacağı belirtildi

Pfizer’dan Assoicated Press’e yapılan açıklamada, şirketin salgına bağışıklığı artırmak ve potansiyel olarak Kovid-19 varyantlarının yayılmasını durdurmak amacıyla üçüncü doz aşı onayı için FDA’ya izin başvurusu yapacağı kaydedildi.

Açıklamada, mevcut aşının, Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantına karşı güncellendiği belirtilerek ikinci dozun ardından 12 ay içinde yapılacak üçüncü doz Kovid-19 aşısının virüsün yeni varyantlarını önlemede kuvvetli etkisi olacağı ifade edildi.

Ancak, ABD sağlık düzenleyicileri, üçüncü doz bir koronavirüs aşısının ‘şu anda gereksiz olduğunu’ söylediler, ancak  ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, “Tam olarak aşılanmış Amerikalıların şu anda bir takviye aşıya ihtiyacı yok” dedi ve sağlık kuruluşlarının “Bir güçlendiricinin gerekli olup olmadığını veya ne zaman gerekli olabileceğini düşünmek için bilime dayalı, titiz bir sürece girdi” ifadelerini kullandı.

Pfizer: Aşı Delta varyantına karşı etkili ama antikor düştükçe risk hep var

Bunların hemen öncesinde Pfizer’ın baş bilim yetkilisi Mikael Dolsten, aşılarının Delta varyantına karşı oldukça etkili olduğunu, buna karşın tahmin edildiği gibi zamanla antikor azaldıkça yeniden enfeksiyon riski doğduğunu söyledi.

Dolsten, aşılama hızı en yüksek ülkelerden İsrail’de son dönemde vaka sayısının artmasını da ocak veya şubat ayılarında aşılananların hastalığı kapmış olmasına bağladı. 

Pfizer aşısının geçen yıl klinik deneylerde yüzde 95 etkili olduğu kanıtlansa da, Dolsten’ın verdiği bilgiye göre ABD’de yeni varyantlara karşı bu etkililik oranı 6 ay sonra yüzde 80 aralığına düştü. Dolsten, İsrail ve İngiltere’deki verilerin de antikor seviyesinin düşmesine rağmen aşının koronavirüsün ciddi sonuçlarına karşı yüzde 95 civarında etkili olduğunun altını çizdi. 

Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği BNT162b2 adındaki Kovid-19 aşısına, 11 Aralık 2020’de FDA tarafından pandemi ile mücadele için ‘acil kullanım onayı’ verilmişti.


- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img