- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBiden ile Putin'den ortak bildiri: 'Nükleer bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı...

Biden ile Putin’den ortak bildiri: ‘Nükleer bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı teyit ediyoruz’

- Advertisement -spot_img

İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelerinde ikinci tur bitti.

20 Ocak’ta göreve başlayan Biden’ın Putin’le bu ilk görüşmesinde ilk tura iki liderin yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve tercümanları katıldı. İkinci turda ise danışmanlardan oluşan heyetler de yer aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ilk tur görüşmenin bir buçuk saat sürdüğü belirtilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da bu görüşmenin planlanandan yarım saat uzun sürdüğünü kaydetti.

Putin ve Biden arasındaki görüşmenin ardından üzerinde uzlaşıya varılan ortak bildiri yayımlandı.

ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmasının (Yeni START) kısa bir süre önce uzatıldığına işaret edilen bildiride, “Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz” denildi.

Putin: Görüşme yapıcı bir havada geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, görüşmenin yapıcı bir havada geçtiğini belirtti.

“Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu çok önemli” ifadelerini kullanan Putin, ABD vatandaşı mahkumların iadesi konusunda bazı tavizler verilebileceğini bildirdi.

Putin, istişareler için geri çağrılan Rusya ile ABD büyükelçilerinin yeniden görev yerlerine dönmeleri konusunda Biden ile anlaştıklarını duyurdu.

Biden: Ajandam Rusya’ya karşı değil

ABD Başkanı Biden ise yaptığı açıklamada, “Putin’e demokratik egemenliğimizi ihlal edecek ya da demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak girişimleri hoş görmeyeceğimizi söyledim” dedi.

Açıklamasında “Benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim” diyen Biden, Putin ile yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’e insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve dile getirmeye devam edeceğini söylediğini belirtti.

İlk görüşme

Geniş güvenlik önlemleri alınan Cenevre’de, iki lideri, İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin ayrı ayrı karşıladı.

Zirvenin yapılacağı Cenevre Gölü kıyısındaki Villa La Grange otelinde iki lider zirve öncesi el sıkıştı.

Cenevre, ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı turuna çıkan Biden’ın, NATO ve ABD-AB zirveleri için gittiği Brüksel’den sonraki durağı oldu.

İki lider de görüşmenin ABD-Rusya ilişkilerinin daha istikrarlı ve öngörülebilir bir düzeye oturmasının ilk adımı olabileceğinin sinyallerini verdi.

Kaynak: BBC

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img