ABD merkezli ilaç firması Pfizer, Alman şirketi BioNTech ile geliştirdiği Covid-19 aşısının, Meksika ve Polonya’da sahtelerinin tespit edildiğini teyit etti.
Meksika’da ele geçirilen aşı şişelerinde sahte etiketlere rastlanırken, Polonya’daki sahte Covid-19 aşılarının içeriğinde de kırışıklık giderici maddelerin olduğu ortaya çıktı.
Meksika’da bir klinikte dozu 1000 dolardan yaklaşık 80 kişiye sahte aşı yapıldığı, içinde sadece arıtılmış su bulunan aşı şişelerinin piknik soğutucusunda saklanırken ele geçirildiği belirlendi.
Pfizer Güvenlik Başkanı Lev Kubiak, basına yaptığı açıklamada, bütün dünyanın Covid-19 aşısına ihtiyacı olduğu ve çok sınırlı tedarikin bulunduğu bir ortamda suçlular için mükemmel bir fırsat doğduğu değerlendirmesinde bulundu.
Kubiak, piyasaya sahte aşı sürümünün daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulunarak “Şu anda tüketiciler aşı temini için çaresiz ve bu nedenle kolayca kandırılıyorlar.” dedi
Sahte reçeteli ilaç pazarının yıllık değeri 200 milyar dolardan fazla
Bu arada ABD de dahil Meksika ve diğer bazı ülkelerde, sahte aşı pazarlaması yapan onlarca internet sitesinin de kapatıldığı bildirildi.
Interpol kayıtlarında ise geçen ay Çin ve Güney Afrika’da binlerce doz sahte Covid-19 aşısının ele geçirildiği ve onlarca kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.
Yetkililer, sahte ilaç üretiminin son 10 yılda çok kazançlı bir sektör haline geldiğine işaret ediyor. PricewaterhouseCoopers kayıtlarına göre, sahte reçeteli ilaç pazarının yıllık değeri 200 milyar dolardan fazla.
Kaynak: euronews