- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDÜNYANew York'ta Türk Ehliyet Süresi Kaç ay?

New York’ta Türk Ehliyet Süresi Kaç ay?

- Advertisement -spot_img

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde Türk ehliyetli bir sürücüye 1 ayı aştığı için ceza kesildi. Amerika genelinde 6 ay geçerlilik süresi olan Türk ehliyetinin süresi özellikle Türkler’in kafasında soru işareti bıraktı. Peki bu süre ne kadar?

Önceki gün New York’a gelen İbrahim Durhat, Polis tarafından durdurularak Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet süresi bir ayı geçtiği gerekçesiyle ceza yazıldı. Oysa Amerika genelinde 6 ay olan kullanım süresini dikkate almayan Polis, cezayı mahkemeye sevketti. 

Bu konuda tecrübeli isim Naim Salman, “New York eyaleti yabancı ehliyetinizi ne kadar kullanabileceğinize dair bir sınır koymadığını” belirterek şöyle devam etti: “Onun yerine New York Resident’ı olmayanlar ve olma niyeti taşımayanlar yabancı ehliyetlerini kullanabilirler NY ehliyeti almasına gerek yok diyor. 

Resident olma şartı ise New York’ta kalıcı olarak ikamet etme niyeti olmasına bağlıyor. Mesela New York’ta bir ev kiralayıp 90 gün ve üzerinde o evde yaşadıysanız sizi New York’ta ikamet etme niyetinizin oluştuğuna ön kanaat getiriyor.  Polis size bu şartlarda ceza verebilir ama son kararı mahkemeye gittiğinizde hakime New york’ta kalıcı kalma niyeti olmadığınızı söylediğinizde hakim cezayı iptal ediyor. 

New York yasalarına göre başka eyaletlerde veya ülkelerde öğrenci olanlar, başka eyaletlerde veya ülkelerde vergi ödeyenler New York’ta resident olarak sayılmıyor. 
https://dmv.ny.gov/driver-license/drive-new-york-state

Bu konuya gelmişken geçmişten iki tecrübemden bahsedeyim. 
Ehliyet konusu: 
1- New Yorka öğrenci olarak geldiğimde polis bir kac kere durdurduydu, yıllar boyu kalmamda kacinilmaz, istatistiki bir olay. Arkadaslarimdan duyduğum kotalarini doldurmak için ceza kesiyorlar, yani bağlı olduklarindistrierin bütçesine katkı, ve genelde California polisi kadar kanunlar hakkında bilgili değiller, yanlış yere verseler bile sizin mahkemeye çıkmayıp odemenizi umuyorlar. 

Her defasında yeni geldim bile denilip polisin elinden o anda kurtulmaya bakmak en iyisi. Yoksa hakim onune çıkıp ben residency niyetim yok dediğinizde ise büyük olasılıkla hakim dusurecektir (iptal edecektir) eyaletin size olan cezasını. 

2- Ogrenci F-1 / J-1 vs  vizesiyle geldiginizde ve en az diyelim 4 sene okuduğunuzda bile burada oturmanıza rağmen, ve eğer campus te bir işte çalışırsaniz, tipik olarak W-2 nuzdan federal gelir vergisi, eyalet gelir vergisi, social security (bizim SSK gibi)  ve medicare ( yaşlıların sağlığı için) tax kesilir herkesten,  yine  Non-Resident Alien olarak vergi beyannamesi veriyorsunuz her sene. Öğrenci olarak bazı vergilerden muafsiniz mesela SSK vergisi ninkomole geri aliyorsunuz.  

Eyalette resident sayilmiyorsunuz amIRS ve immigration tarafindan.  Bunu bile,  non residency intention ( eyalet resident /oturani olma niyetiniz olmadığını, olamayacağını )  hakime hatırlatmak faydalı olabilir.  Bir precedent / emsal tesekul ettiğini anlatmak acisindan.  
Tek sorun trafik mahkemesine gidip beklemek ve işi halletmek. Hakime de sakince saygılı konuşmak ve your honor demek lafınızın başında 

Tabii eğer uzunca bir süre (örnek: öğrenci olarak) geldiyseniz, tavsiyem bir an önce yerel ehliyet almanız.

Ileride collections a verilirse ceza ve sonra gelmek isterlerse turistten başka tür vize almak isterlerse background check de  çıkabilir ve kötü emsal yapabilir, immigration bad character teşekkül ediyor diye bahane yaratabilir.  Turist vizesinde pek sorun olmaz ama.  

Bir de ileride banka hesabı açıp, kredi kartı alma vs sırasında Financial Soft Credit Score Check yaparlarken açıklama  isteyebilirler.”

Kaynak: ABDPOST

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img